Najlepsze
kruche ciasto ze śliwkami wychodzi z przepisu babci. Ojj ile musiałam
się naprosić, żeby podała mi go ze szczegółami. Ale w końcu się udało
i mam recepturę, zapisałyśmy ją krok po kroku.
I spójrzcie tylko jakie cudo wychodzi po upieczeniu. Kruche, nie za słodkie, ulubione. Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała go upiec ze zdrowszych składników i powiem Wam, że z mąką orkiszową i ksylitolem ciasto również wychodzi pyszne. Ale masła nie zamieniajcie, to właśnie dzięki niemu ma taki smak!
Jeśli chcecie, możecie dodać inne owoce.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (próbowałam na orkiszowej i też wychodzi)
- 1/2 szklanki cukru (może być ksylitol)
- 1/2 kostki masła (100g)
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kg śliwek
Kruszonka: - 1 szklanka mąki (może być orkiszowa)
- 1/2 szklanki cukru (może być ksylitol)
- 1/2 kostki masła (100g)
Przygotowanie:
Mąkę wsyp na stolnicę/blat/do miski dodaj cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i masło. Wszystko dokładnie posiekaj nożem, aby masło połączyło się dobrze ze składnikami. Następnie dodaj jajko i żółtko oraz śmietanę. Ciasto dokładnie zagnieć, ale nie wyrabiaj za długo, tylko do połączenia składników. Następnie rozwałkuj je szybko i przełóż na prostokątną blaszkę (u mnie o wymiarach 35*25) wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki umyj osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki. Poukładaj na cieście skórką do dołu.
Przygotuj
kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i masło pokrojone w kostkę.
Zacznij wyrabiać palcami ciasto, aż zaczną powstawać grudki. Kruszonka
musi być sypka, więc nie ugniataj długo. Posyp nią śliwki.
Wstaw
ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok 45
min. (góra-dół). Kruszonka powinna się lekko zarumienić, tak samo jak
spód ciasta. Brzegi będą odstawać lekko od formy.
Możesz posypać cukrem pudrem, zrobić lukier, albo rozpuścić białą czekoladę.
Taki rodzinny przepis to prawdziwy skarb :) ciasto wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dobrze, że udało mi się wyprosić ten przepis od babci :)
UsuńOooo matko, ta kruszonka! <3 koniecznie sobie zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :D
UsuńBardzo pysznie wygląda. Ach te babcine przepisy. :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :D A jak wiadomo, babcia robi wszystko "na oko" ;)
Usuń